Бояна – Владая – Кариерите – Мърчаево и обратно

Бояна – Владая – Кариерите – Мърчаево и обратно

Адрес

Витоша

GPS

42.643543521291, 23.262705931624

Адрес

Витоша

GPS

42.643543521291, 23.262705931624

Дължина: 31.2 км | Изкачване: 900 м | Спускане: 900 м
Ниво на техническа трудност: Средно – R1, R2, T3
Ниво на физическо натоварване: Средно
Продължителност: 3-5 ч в зависимост от темпото и почивките
Вода: 1.5-2 л; по пътя има чешми, но предимно в началото и края на маршрута).
Храна: за половин ден
Храна (допълнение) По маршрута няма магазини и заведения за хранене.
Терен
– асфалт/паваж – 3,1 км
– черни пътища – 5,6 км
– пътеки/алеи – 22,5 км

Този маршрут е страхотен и съчетава няколко по-кратки вело маршрута, които могат да се използват самостоятелно. Наклонът при повечето изкачвания в този маршрут е сравнително лек, което го прави достатъчно достъпен за всеки, но все пак разстоянието сборно е 31,2км и денивелацията не е съвсем за пренебрегване. Терена като цяло не е труден и се кара предимно по алеи, гладки пътеки и черни пътища, но има и няколко участъка, които са по-предизвикателни и може да затруднят по-неуверените.

Етап 1: Бояна- Тихия кът

Началото на маршрута е в горната част на кв. Бояна. Оттам се поема по леко изкачваща се алея и се излиза на пътя за Златните мостове, за да се поеме от него по алея през Бялата вода към Тихия кът.

 

Етап2: Тихия кът- Владая

Продължава се по алеята към Владая и се излиза в горната й част, където е и най-стръмното изкачване, включително и по алеята за Златните мостове (за кратко), където се налага да се бута, ако е изровена от дъждовете.

Етап 3 Владая-Кариерите

Следвате равен черен път, който отвежда до павирано шосе, по което се изкачвате до изоставени постройки и продължавате по черен път към стари кариери. Преди последната кариера маршрутът се отклонява по обрасла, но все пак налична пътека към Рударци и Мърчаево.

 

Етап 4 Кариерите-Мърчаево

Следвате пътеката , която бързо свършва в един полудив участък. Там се кара по занемарен черен път, покрит през есента с дебел слой шума – тази отсечка изисква повишено внимание заради нападалите листа и възможните изненади криещи се отдолу. Следвайки го се озовавате на пътеката, следваща водопровода от Владая към Кладница. Тя е почти равна, с минимален наклон нагоре в посока Владая и завършва с десетина метра много стръмен склон преди хижа „Водпроект“, откъдето се кара по обратния път до Тихия кът. Може да направите малка вариация, за да е по-интересно спускането и да минете над Бялата вода, излизайки отново на шосето и оттам на алеята за Бояна.

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *