Витоша – Люлин (Владая – вр. Дупевица – хижа „Бонсови поляни“ – в.з. Килиите – Владая)

Начална точка: кв. Владая, площада при общината
Дължина: 22.4 км
Изкачване: 1050 м
Ниво на техническа трудност: средно (R1, R2, T2, T3)
Физическо натоварване: средно (КФН=7)
Продължителност: 2-5 часа (в зависимост от темпото, почивките и т.н. )
Вода: 2 л; по маршрута няма чешми
Храна: за половин ден; вхижа „Бонсови поляни“ се предлага храна
Терен:
– асфалт – 5.0 км
– черни пътища – 6.9 км
– пътеки и алеи – 10.5 км

Двете планини-Витоша и Люлин са страхотно богатсвто, а близостта им една до друга, позволява на всички вело ентусиасти да направят приятно и вдъхновяващо каране, което минава  и през двете.   В настоящия веломаршрут е представен един среден като техническа трудност и физическо натоварване вариант,  който определено ще Ви грабне.

На територията на Люлин планина маршрутът включва дълго и игриво спускане от вр. Дупевица до хижа „Бонсови поляни“ по велотрасета, които бяха специално изградени за планинско колоездене в периода 2022-2023 г., включително пътеката „Пумба“, която стана една от най-популярните за каране край София. От страната на Витоша изкачването от в.з. Килиите към алеята Тихия кът-Владая също е по много приятна пътека, а над Владая маршрутът нарочно прави едно допълнително „ухо“ с доста стръмно и натоварващо изкачване, само за да „хване“ последната част от спускането по пътеката от хижа „Червената шапчица“ („Композиторите“).

Описания по долу маршрут е с начална точка центъра на кв. Владая, при читалището и кметството, но може да се започне и от големия паркинг в м. Бонсови поляни.

Етап 1: Владая-вр. Дупевица

От центъра на кв. Владая (т.01, 0.0 км) поемате покрай супермаркета по ул. „Плиска“ в западна посока. След 400 м (т.02) достигате сложно кръстовище на няколко улици – преминaвате по мост над р. Владайска и продължавате по ул. „Приплат“ в северозападна посока. В т.03 (0.65 км) завивате наляво и след 50 м ще видите подлез под главния път за Перник – минавате под него и навлизате във вилна зона Приплат, където в т.04 следвате главната улица надясно и нагоре. Карате само по нея направо, включително и в т.06 (1.8 км), където пътят се разделя на две. В т.07 обаче (1.9 км) трябва да изоставите асфалта и да продължите изкачването по черен път вдясно, който върви под оградата на „Клуб Владая“. В следващите километри карате все по този добре утъпкан и ясен черен път, който не е и прекалено стръмен – даже на места има и кратки спускания. По него през повечето време има и туристическа маркировка със зелен цвят. В т.08 и т.09 пропускате черните пътища вдясно , а в т.10 пропускате нещо средно между път и пътека вляво. В т.11 (3.4 км) вляво през гората се отбива пътеката със зелена маркировка, но Вие трябва да продължите по пътя. След 400 м в т.12 пропускате един дърварски път вдясно.

В един момент излизате на стръмен открит участък с хубава панорама към София и Витоша. В края на това изкачване – т.13 (4.1 км), точно където пътят прави ляв завой, пресичате една тясна пътечка и трябва да продължите по нея наляво. След първите 100-200 м, в които е по-обрасла, пътеката леко се „отваря“ и става по-ясна. Тя ще Ви извеждa до едно кръстовище на няколко пътеки в т. 14 (4.7 км). Тук трябва да продължите по една леко обрасла пътечка надясно в обратна на досегашната посока. Стръмна е, може да се наложи да бутате, но само за кратко. След стотина метра в т.15 излизате на широка пътека, направена от ATV-та, и поемате наляво по нея.

В т.16 (5.0 км) ще видите стария асфалтов път към вр. Дупевица, който вече се превръща в черен. Продължавате изкачването наляво по него и имайте предвид, че това е най-стръмните част от маршрута. Нагоре следвате само този основен път, пропускайки отклоненията вляво и вдясно – такива има в т. 17 (към велотрасето „Пумба“), т.18 и т.19 (към Владая). В т.20 (7.1 км) пътят прави широк завой надясно и навлиза през портала на бившето военно поделение, изградено на вр. Дупевица. След 500 м достигате главния плац на поделението (т.21), където приключва това първо изкачване. Връх Дупевица е наляво – ако желаете, може да се отбиете до него.

Етап 2: Вр.Дупевица- х. Бонсови поляни

От плаца трябва да продължите  по черен път леко вдясно към един ретранслатор и точно при него в т.23 (от дясната му страна, когато идвате откъм плаца/вр. Дупевица) започва велотрасето към хижа „Бонсови поляни“. На много места трасето се движи успоредно на асфалтовия път, по който бе изкачването . В т.24 (8.9 км) пресичате друга пътека и продължавате по велотрасе „Пумба“, което с множество завои ще Ви изведе до хижа „Бонсови поляни“ (т.25), която е чудесно място за почивка.

Етап 3: х.Бонсови поляни- в.з.Килиите

От хижата продължавате по пътеката към паркинга в м. Манастирски поляни (т.27), където завивате надясно и карате по главния път през в.з. Люлин до т.28 (10.7 км), където той се спуска наляво, а Вие трябва да продължите напред по черен път покрай последните къщи. В следващите 50 м до т.29 първо пропускате един път вляво, после един вдясно, и накрая пътят се разтроява и трябва да следвате средния от тях, който също минава покрай разни закътани вили. В края на вилната зона (т.30, 11.5 км) пътят става тесен, стръмен и изровен, а след това се превръща в пътека, която в началото за момент е стръмна и изровена. В т.31 (11.7 км) пътеката се разделя на две, като по-ясната е вдясно, но Вие следвайте лявата. Пътеката е доста обрасла, но иначе е с малък наклон и сравнително гладка. Тя ще Ви изведе на една полянка (т.32, 11.9 км), където отляво идва стръмен, обрасъл и много изровен черен път и продължава надясно. Вие обаче трябва да го пресечете  и да намерите остатъци от пътеката от другата му страна, за да се включите  след 100 метра (т.33) надясно и надолу в друг черен път.Той  също е стръмен и с дълбоки коловози, но все пак малко по-добър като терен. Спускате се внимателно надолу и излизате на широка поляна (т.34, 12.2 км), където сте надясно, а пътят става хубав. След още 100 м има нов разклон (т.35) и пак сте надясно. Спускате се през поляните и навлизате в гора, приближавайки се към Мала Кория – една от вилните зони на Княжево. Точно преди да достигнете първите къщи, в т. 36 (13.1 км) трябва да намерите една пряка горска пътечка вдясно, по която се спускате директно към железопътния прелез (т.37) и след внимателно пресичане трябва да продължите  по улицата надолу до главния път София – Перник (т.38, 13.6 км).

Пресичането на пътя е улеснено от светофар. След това за момент поемате в посока София, но след 50 м при следващия светофар (т.39) завивате вдясно и навлизате във в.з. Килиите, минавайки по мост над р. Владайска.

Етап 3: в.з.Килиите- Владая

Пропускате тясното пътче вдясно веднага след моста и след това улицата се разделя (т.40), като Вие трябва да тръгнете по стръмното изкачване на десния път. В т.41 (14.1 км) следвате улицата надясно, като наклонът става още по-стръмен. В т.42 на Т-образното кръстовище сте отново надясно, а в т.43 вече завивате по улицата наляво и достигате края на вилната зона (т.44, 14.7 км). Там започва широка и приятна горска пътека с умерен наклон. На места може да се наложи да слезете, но като цяло се кара. В т.45 (16.9) пътеката се раздвоява – следвате лявата. Скоро след това в т.46 (17.3 км) завивате наляво, изкачвате кратък, но стръмен участък и в т.47 излизате на широката алея от Тихия кът към Владая.

Поемате по алеята надясно, където Ви очаква предимно спускане. Пропускайте всякакви странични отбивки – карате само направо, като може да ползвате и маркировката за Витоша 100. В т.48 (19.1 км) достигате първите къщи на Владая.

Продължаваме още малко по алеята надолу и след стотина метра в т.49 (19.2 км) ще достигнете  едно от най-важните кръстовища по маршрута. Тук трябва да решите дали искате да се напънете за последно по най-стръмно изкачване от маршрута и за наградата после да се спускате по финалната част на пътеката от хижа „Червената шапчица“. Именно този вариант е основният и за него трябва да завиете наляво по маркировката за Витоша 100. Ако пък искате да се приберете по-бързо, трябва да продължите по пътеката надолу и след 2-3 серпентини ще се озовете в края на алеята от Златните мостове – там излиза и маршрутът в т.53.

Ако сте решили да следвате маршрута докрай, то тогава  по пътеката наляво трябва да  започнете  да се изкачвате и в т.50 (19.9 км) да се включите в алеята от Владая към Златните мостове, като следващите 400-500 м са най-мъчните в целия маршрут. Повечето хора биха предпочели тук да бутат. След преминаването на две широки серпентини алеята става малко по-полегата и в т.51 (20.4 км) при едно водохващане минавате по мостче над реката и продължавате по равен черен път от другата страна. В т.52 (20.8 км) отляво идва пътеката от хижа „Червената шапчица“ и изоставяте черния път, за да започнете финалното спускане по нея надясно. Редувайки широки серпентини и скоростни участъци между тях, пътеката Ви сваля в горния край на Владая (т.53, 21.7 км), където е началото/краят и на алеята за/от Златните мостове. Поемате по улицата вляво и следвате само нея надолу, като в т.54 (22.1 км) сте по улицата надясно и по нея само направо излизате при читалището на Владая (т.55), което е до площада, от който започна маршрутът.

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *