Килиите – Владая

Килиите – Владая

Адрес

Витоша

GPS

42.651207288956, 23.219664098744

Адрес

Витоша

GPS

42.651207288956, 23.219664098744

Дължина: 10.0 км | Изкачване: 350 м | Спускане: 350 м | Ниво на техническа трудност: Средно (R1, R2, T1, T2, T3)
Ниво на физическо натоварване: Ниско
Продължителност: 1-2 часа
Вода: 1 л
Храна: не е необходима
Терен Предимно пътеки + малко черни пътища и асфалт по улиците на Владая.

Прекрасен маршрут по северозападните склонове на Витоша, с дължината 10 км и включва две страхотни и доста лесни, но пък интересни пътеки, малко алеи и малко стръмни улици във Владая. Въпреки, че пътеките са със сравнително малък наклон и предимно гладки, посочената за маршрута трудност е средна, защото първата пътека на доста места е тясна и със стръмен склон от едната страна, което би било предизвикателно за по-неуверените от Вас. Въпреки това основното спускане е подходящо дори и за начинаещи. Физическото натоварване също е точно на границата между ниско и средно.

Етап 1 Килиите –Владая

Началото е в края на Княжево, малко преди Черния кос на главния път за Перник. Пресича се главния път и се кара 30-40 м направо, след което се завива вдясно по много тясна уличка в посока Владая. В т.3 трябва да се завие наляво и се кара до т.04, където улицата свършва. Веднага във вляво започва пътеката към Владая, която през цялото време се движи над Владайска река и макар, че на много места наклонът е лек, има и такива, където ще срещнете стръмни изкачвания. Пътеката е доста разнообразна – на места е по-широка, но има и доста стеснения. В т.06 отляво идва друга пътека, но Вие трябва да продължите направо. В т.07 се пресича един поток по мост и пътеката за момент сякаш се губи – първо трябва да тръгнете леко надолу, после рязко да завиете наляво и нагоре и там би трябвало да я намерите отново как подсича склона. Продължавайки към Владая стигате в т.10 и излизате в края на една глуха улица.

Етап 2 Владая-Килиите

За този етап препоръчваме да следите внимателно GPS следата или пък се отдайте на приключенския си дух и импровизирайте. Целта е да достигнете алеята към Тихия кът (т.18). По тази алея продължавате изкачването, докато подминете един заслон вляво. След него, в т.19 търсете вляво тясна, но ясна пътека и се пригответе за приятно спускане! Пътеката ще Ви отведе във вилна зона Килиите, като през цялото време е с лек наклон и добра настилка, така че дори начинаещи могат да карат почти без затруднения. Когато достигнете първите къщи (т.22) и продължите малко по улицата , в т.23 трябва да свиете рязко вляво по една пътека в дерето. След малко тя се разширява, превръща се в черен път и Ви изкарва на ул. „Люти дол“, по която наляво и надолу се връщате до началната точка.

Оставете отзив

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *